Internationaal Jaar van de Cartografie 2015-2016Wat is het?


Het International Map Year (IMY) — of International Jaar van de Cartografie — was een wereldwijd initiatief dat de rol en de betekenis van kaarten in onze samenleving in de kijker wou zetten.


Gesteund door de Verenigde Naties, wou het IMY iedereen de kans bieden om meer te weten te komen over de kunst, wetenschap en technologie van het maken van kaarten, hoe kaarten gebruikt worden, hoe belangrijk geografische informatie vandaag geworden is in onze samenleving, en hoe het gebruik van geo-informatie ons dagelijks leven beïnvloedt.


Het IMY wou in het bijzonder ook jongeren aanspreken, door hen via allerlei activiteiten kennis te laten maken met de toepassingen van geo-informatie. Wereldwijd, ook in België, neemt de vraag naar geo-specialisten alsmaar toe en is er nu al sprake van een tekort op de arbeidsmarkt. Vandaar het belang om jongeren bewust te maken van de mogelijkheden die de geo-sector hen biedt.


Het International May Year 2015-2016 ging officieel van start tijdens de 27ste conferentie van de International Cartographic Association (ICA) in augustus 2015 in Rio de Janeiro en liep nog tot december 2016. Tijdens deze periode werden ook in België tal van activiteiten opgezet, zowel naar het grote publiek als naar jongeren toe, om cartografie en geo-informatie een jaar lang extra onder de aandacht te brengen.


Alle events in het kader van het IMY werden via een daarvoor aangemaakte website aangekondigd:

Ga naar de IMY-website >>>